Stoppen met roken

Iedereen die wil stoppen met roken maar daarvoor een steun in de rug nodig heeft, kan bij ons terecht voor een speciale lasertherapie behandeling. De kans dat je dan definitief van je verslaving af bent neemt met deze behandeling tot 52% toe.

Hoe gaan wij te werk:
 

  1. Stop met roken de dag voordat je bij ons komt voor de laserbehandeling.
  2. Intakegesprek waarbij we informeren naar je gezondheid en je rookgedrag.
  3. Laserbehandeling, lasertherapie is pijnloos, snel en onschadelijk voor je lichaam.
  4. Afrondgesprek, hierbij geven wij adviezen en tips om je verder te ondersteunen.

De lasertherapie werkt het beste als u op de dag van de behandeling niet meer rookt, lees onderstaande tips goed door en begin aan de eerste tip op de avond voor je afspraak met ons.

Tips:

1. Roken is niet lekker, hoeveel van de sigaretten die je per dag opsteekt smaken echt wel lekker? Schrijf jezelf een brief waarom je wilt stoppen met roken, schrijf alle voor en nadelen die je door het roken ondervindt op (steek als je nog niet gestopt bent een laatste sigaret op en rook die bewust), ben eerlijk! Bewaar deze brief voor een moment dat je weer de dwang voelt een sigaret op te steken.
 

2. Stoppen met roken doe je in één keer, als je eerst afbouwt is de kans dat je blijvend van je verslaving afkomt heel erg klein.


3. Gooi alle rook gerelateerde voorwerpen weg, dus ook de asbakken en de aanstekers.
 

4. Doorbreek routines, neem een andere weg naar je werk/school, doe dingen in een andere volgorde, ga ergens anders zitten, zoek een nieuwe hobby etc.
 

5. Kijk eens naar mensen die roken, zie je één gelukkige roker? Vind je het ook niet een vreemde verslaving, je krijgt er geen kick van, je blijft gewoon helder, het doet niks, je drang naar nicotine neemt even af maar na een half uur is daar die dwangmatige gedachte aan roken weer, het enige wat je doet is je gezondheid afbreken en het stinkt nog bovendien, geniet van de gedachte dat je niet meer hoeft te roken.

6. Voel je de drang om te roken? drink dan een glas water, een kop thee of neem een kauwgom, kijk om je heen wat de aanleiding was van deze dwanggedachte en probeer deze dan te veranderen of ga hem uit de weg.
 

7. Klop jezelf iedere avond voor je in bed stapt op de schouder als het je weer gelukt is om een dag niet te roken, ben trots op jezelf.
 

8. Vraag steun aan je vrienden, familie en collega’s deze kunnen je helpen bij het stoppen.
 

9. Blijf bezig, ga een stukje lopen, knoop een gesprek met iemand aan, zorg dat je afgeleid wordt van de dwanggedachte deze duurt maar een paar minuten en ebt zo weer weg.
 

10. Adem een paar maal diep in en uit, concentreer je op je ademhaling en voel je ontspannen en kalm worden. Voel bij iedere inademing dat je longen zich vullen met schone lucht, voel bij iedere uitademing de gifstoffen je lijf verlaten.

Nooit meer de dwang en de stress om te “moeten” roken, wat een verademing!

Voor- en nadelen van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft voor- en nadelen. Hieronder een overzicht. Je ziet dat er meer voordelen zijn dan nadelen aan het stoppen met roken. De voordelen zijn blijvend, de nadelen slechts tijdelijk.

Blijvende voordelen van stoppen met roken:

  • Je ademhaling verbetert.

  • Je zuurstofopname neemt toe.

  • Je conditie wordt beter en je krijgt meer energie.

  • Je huid wordt mooier (geen grauwe waas meer), verouderd minder snel en acne neemt af.

  • Je krijgt een frissere smaak in je mond.

  • Je gaat beter ruiken.

  • Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat het je lukt om het vol te houden.

  • Je handen en voeten voelen warmer aan (je krijgt een betere doorbloeding).

  • Je krijgt meer weerstand tegen verkoudheid en griep.

  • Je hebt minder kans op ziekten als kanker en hartproblemen.

  • Je hebt een langere levensverwachting.

  • Nooit meer de stress dat je moet roken of niets te roken hebt.

  • Na twee maanden is je longfunctie al met tien procent verbeterd.

  • Je geeft minder geld uit, als je een pakje per dag rookt, bespaar je al meer dan € 2.000,00 per jaar!

Tijdelijke nadelen van stoppen met roken:

  • Je kunt gestrest raken of nerveuzer worden (innerlijke onrust, maar die had je al doordat je “moest” roken).

  • Je gewicht kan iets toenemen, door de verandering in je stofwisseling, dit is echter maar hooguit 1% van je gewicht, kom je meer aan dan heb je je rookverslaving omgeruild voor een eetverslaving.

  • Je slaapt tijdelijk slechter en droomt meer.

  • Je hebt een kleine kans op het krijgen van maag- en darmstoornissen.

  • Je bloeddruk valt terug.

Op het eerste gezicht misschien ontmoedigend. Gelukkig heeft geen enkele stopper alle ontwenningsverschijnselen, en gelukkig gaan ze ook voorbij: de meeste zijn binnen 2 à 3 weken verdwenen.

De oorzaak van ontwenningsverschijnselen

De nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat er in de hersenen dopamine vrijkomt, een stof die zorgt voor een gevoel van welbehagen. Wanneer u stopt met roken, ‘protesteren’ de hersenen tegen de verminderde afgifte van dopamine. Dat uit zich in diverse verschijnselen, waarvan de bekendste de hunkering is.

Een laserbehandeling zorgt ervoor dat er snel endorfine aangemaakt wordt, wat het gemis aan dopamine opvangt. Hierdoor ervaren veel mensen geen of weinig ontwenningsverschijnselen.

In onze kliniek zijn ook homeopatische tabletjes te koop die helpen de gifstoffen snel uit je lichaam af te voeren en zodoende de ontwenningsverschijnselen nog verder te minimaliseren.

Kruiden als natuurlijke hulpmiddelen om te stoppen met roken

Er zijn veel kruiden beschikbaar die helpen te stoppen met roken. De meeste producten die speciaal voor deze reden zijn samengesteld bevatten een mengsel van kruiden die helpen om je behoefte te verminderen en verzachten de bijwerkingen die optreden als gevolg van nicotinegebrek. Deze producten worden samengesteld uit natuurlijke ingrediënten zoals:

Lobelia Plant

De Lobelia werkt mogelijk het meest effectief als kruid om te stoppen met roken dankzij het vermogen om het effect van nicotine op de hersenen na te bootsen, zonder verslavingsrisico’s. Dit is grotendeels te danken aan het primaire actieve ingrediënt, lobeline.

Lobeline is een alkaloïde die wordt gevonden wilde tabak (Nicotiana quadrivalvis), Lobelia inflata, “kardinaal bloem” (Lobelia cardinalis), “grote lobelia” (Lobelia siphilitica), Lobelia chinensis en Hippobroma longiflora. In zuivere vorm is het een wit poeder dat oplosbaar is in water.

Lobeline heeft als VMAT2 ligand meerdere werkingsmechanismen die dopamine afgifte stimuleert bij een ??gematigde toediening. Het remt tevens de heropname van dopamine en serotonine, en fungeert als een gemengde agonist-antagonist bij nicotinerage acetylcholinereceptoren waaraan het bindt aan de subeenheid interfaces van het extracellulaire gebied. Het is ook een antagonist bij μ-opioïdereceptoren.

Lobeline wordt verkocht in tabletvorm voor gebruik als hulpmiddel bij het stoppen met roken, en kan toepast worden bij de behandeling van andere middelenverslavingen.

 

Andere Kruiden die kunnen helpen bij het stoppen

  • Klein hoefblad – Helpt om teer en andere vreemde stoffen in de longen te verwijderen.

  • Mimosa – Verlicht hoofdpijn en angst die de meeste mensen ervaren bij het stoppen met roken.

  • Passiebloem – bevordert rust en ontspanning wat kan helpen met de prikkelbaarheid en rusteloosheid die optreedt bij het stoppen.

  • Pepermunt blad – geeft ontspanning en heeft ontgiftende eigenschappen.

  • Gemberwortel – helpt bij de spijsvertering en verlicht de misselijkheid die kan optreden bij nicotinegebrek.

  • Glidkruid – speelt een rol in verschillende traditionele geneeswijzen en wordt o.a. gebruikt bij de behandeling van angst en nervositeit.

  • Eleutherococcus senticosus – bestrijdt stress en vermoeidheid en helpt het immuunsysteem te versterken

  • Vlierbes Bloem – beschermt tegen ontstekingen van de bovenste luchtwegen.

  • Rode zonnehoed – helpt het lichaam weerstand te bieden tegen infecties, ziekte, koorts en bloedvergiftiging.

  • Saffloer – bevat anti-tumor eigenschappen.

Als je hebt besloten om met kruiden af te kicken van nicotine dan heb je een verstandige keuze gemaakt. Het gebruik van kruiden om te stoppen is veilig, en kan zelfs veel effectiever werken dan de voorgeschreven medicijnen met hun schadelijke bijwerkingen. Daarnaast is het gebruik van kruiden en producten met kruidenmengsels een stuk goedkoper dan de traditionele hulpmiddelen.
 

Gewichtstoename voorkomen na het stoppen met roken

Je hebt misschien weleens gehoord dat stoppen met roken gelijk staat met gewichtstoename. De implicaties van een kleine gewichtstoename zijn echter te verwaarlozen in vergelijking met de gezondheidsrisico’s van het roken. De gemiddelde roker zou rond de 40kg bij moeten komen om de extra werklast op het hart te evenaren dat wordt veroorzaakt door roken, en dan hebben we het nog niet eens over het risico op kanker.

Gewichtstoename na stoppen met roken kan te wijten zijn aan verschillende factoren. Roken kan een effect hebben op het metabolisme waardoor stoppen een kleine gewichtstoename kan veroorzaken bij sommige mensen. Een gewichtstoename van 2 tot 5 kilo gedurende een aantal maanden kan worden toegeschreven aan metabole veranderingen in sommige gevallen. Maar als iemand meer dan 5kg aankomt na het stoppen zullen er waarschijnlijk andere factoren een rol spelen.

Snacken tussen de maaltijden door of simpelweg grotere porties eten kan gemakkelijk resulteren in het consumeren van meerdere honderden extra calorieën per dag. Een extra 100 calorieën per dag kan resulteren in een halve kilo gewichtstoename in iets meer dan een maand, en een extra 5 kilo in een jaar. Dit is waarom u vaak te horen krijgt, “Ik eet niet zo veel meer dan voorheen, maar ik ben flink wat aangekomen!”. Inderdaad, ze hebben dagelijks niet veel meer gegeten, maar ze deden het elke dag, en het cumulatieve effect kan gemakkelijk goed zijn voor deze “mysterieuze” gewichtstoename.

Sommige ex-rokers eten meer omdat ze gewoon hongeriger zijn. Ze zijn gaan snacken tussen de maaltijden en hebben de neiging om te eten op tijden die voorheen nooit nodig waren. Als ze te lang wachten met eten op de dag, of als er teveel tijd tussen de maaltijden zit, kunnen zij symptomen beginnen te zien zoals hoofdpijn, slaperigheid of gebrek aan energie. Dit kan een echte bijwerking van het stoppen met roken zijn.

De reden voor het nieuwe gevoel van honger is te wijten aan het feit dat nicotine een eetlustremmer is. Rookvrij zijn tussen de maaltijden lijkt de neiging om te snacken uit te lokken bij veel ex-rokers. Nicotine doet dit door het verheffen van de suikers in het bloed, waardoor het in principe het lichaam laten denken dat het meer heeft gegeten dan het werkelijk heeft gedaan.

De ex-roker wordt niet langer voortdurend blootgesteld aan een eetlustremmer. Dit betekent echter niet dat het nodig is om de calorie-inname te verhogen. Het kan een kwestie zijn van herverdeling van voedsel wat normaal gesproken op een dag gegeten wordt. Bijvoorbeeld door het verdelen van enkele grote maaltijden in talrijke kleinere porties gespreid over de dag. Dit zorgt voor een gelijkmatiger verdeling van bloedsuiker, en kan de ex-roker behoeden voor het snacken tussen de maaltijden zonder het toenemen van de totale calorie-inname.

Een meer verraderlijke oorzaak van gewichtstoename kan worden veroorzaakt door het onbewust meer eten aan het einde van maaltijden. Het roken van een sigaret na de maaltijd dient als signaal om het einde van een maaltijd aan te duiden. Zonder een sigaret om te dienen als dit signaal, kan de ex-roker onbewust extra voedsel blijven eten na de maaltijd, ongeacht of hij of zij honger heeft.

Een oplossing voor dit probleem kan zijn om de maaltijd van tevoren te plannen. Bereken uit en bereid je voor op de hoeveelheid voedsel die je eet. Een andere manier is om de tafel onmiddellijk te verlaten na voltooiing van de maaltijd. Een andere zeer goede oplossing is direct na de maaltijd je tanden te poetsen. Dit kan het nieuwe actiepunt worden voor het einde van de maaltijd, en tegelijkertijd de mondhygiëne verbeteren. Het schone gevoel in de mond kan een nieuwe aangename ervaring voor een ex-roker zijn.

Door het verbruik van calorieën te vergroten kunt u veel invloed uitoefenen op uw gewicht. Te beginnen bij met het verhogen van de stofwisseling door alle spiergroepen van het lichaam te trainen en te versterken. Hierdoor wordt de basale stofwisseling versneld. Getrainde spieren zijn groter en beter doorbloed en hebben zodoende een hoger basaal metabolisme.